Hypotheek in Spanje regelen? Kan dat?

Je hebt een droom om een huis te bezitten in het zonnige Spanje of je hebt het idee om een huis aan te kopen als investering. De vraag die dan naar voren komt is: Kan je een hypotheek krijgen in Spanje? In het onderstaande blog leggen we je uit wat de mogelijkheden in Spanje zijn en wat aandachtspunten zijn waar je op moet letten.

Is het mogelijk om in Spanje een hypotheek af te sluiten?
Als Nederlander is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten in Spanje. Echter, het is essentieel te begrijpen dat het proces en de voorwaarden enigszins kunnen verschillen van wat je gewend bent in Nederland.

Er zijn verschillende banken en financiële instellingen die hypotheekproducten aanbieden voor de aankoop van vastgoed in Spanje. Het verkrijgen van een hypotheek hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie, het type vastgoed dat je wilt kopen, en de voorwaarden van de bank of geldverstrekker. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en de vereisten van verschillende hypotheekaanbieders te onderzoeken voordat je een beslissing neemt. Wij kunnen je helpen om samen met onze partners beter inzicht te krijgen in jouw mogelijkheden.

Check jouw financiële situatie:
Voordat je op zoek gaat naar een woning in Spanje, is het noodzakelijk om een globaal beeld te hebben van je financiële situatie en mogelijkheden om te lenen. In Spanje is het gebruikelijk dat je zo’n 50% van het aankoopbedrag zelf financiert. De banken in Spanje zijn namelijk bereid om tot 70% van de marktwaarde van de woning te financieren voor niet-ingezetenen, bij een eerste hypotheek. De overige 30% plus de eenmalige aankoopkosten, ongeveer 14,5% van het aankoopbedrag, dien je uit eigen middelen in te brengen. Een stabiel inkomen is belangrijk voor de aanvraag van een hypotheek in Spanje. Bovendien voert de bank een financiële controle uit om je kredietstatus te beoordelen en neemt zij ook je woonlasten in je thuisland mee in de beoordeling.

Voordelen van een hypotheek in Spanje:

  • Gunstige rentetarieven: Spaanse hypotheekrentetarieven kunnen aantrekkelijk zijn in vergelijking met die in Nederland. Lagere rentekosten zorgen voor mindere maandlasten en dus minder totale kosten op de lange termijn.
  • Fiscale voordelen: In sommige gevallen zijn er belastingvoordelen verbonden aan het hebben van een hypotheek in Spanje. Dit varieert per persoon en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Om inzicht te verkrijgen in de specifieke belastingvoordelen is het raadzaam om een adviseur te raadplegen.

Aandachtspunten voor een hypotheek in Spanje:

  • Complex proces: Wanneer je niet bekend ben met de lokale wet-en regelgeving kan het aanvragen van een Spaanse hypotheek complex zijn. Banken stellen specifieke eisen en vereisen bepaalde documentatie die je moet verstrekken. Het proces kan veel tijd in beslag nemen, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en hulp van een deskundig adviseur is wenselijk.
  • Aanvullende kosten: Naast de rente die je betaalt, brengen het afsluiten van een hypotheek in Spanje aanvullende kosten met zich mee. Denk aan notariskosten, belastingen en andere administratieve vergoedingen die kunnen oplopen. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het beoordelen van de totale financiële verplichtingen die gepaard gaan met het aangaan van een hypotheek.
  • Vereiste inbreng van eigen vermogen: Een uitdaging voor een Spaanse hypotheek kan zijn dat Spanje vereist dat je 30% eigen vermogen moet inbrengen. Dit kan van invloed zijn op je beschikbare budget voor jouw vastgoed, dus dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Conclusie:
Ja, als Nederlander kun je in Spanje een hypotheek krijgen. Het is wel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen. Bij Your Destinations hebben we een team van experts die jou kunnen helpen bij het vinden van de meest geschikte hypotheekoplossing voor jouw situatie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een hypotheek in Spanje? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het realiseren van jouw vastgoeddroom in Spanje.