Formentera, het kleine zusje van Ibiza dat stiekem nog mooier en idyllischer is en waar de stranden nog witter zijn en het water blauwe dan blauw is. 
Het is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen en het ligt ongeveer 7 kilomeer ten zuiden/onder Ibiza. Op Formentera zijn geen grote toeristensteden maar gezellige stadjes met terrasjes en winkels. Het eiland ligt ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Ibiza.  De stranden staan bekend als de meest uitgestrekte en rustige stranden van de Balearen.

Hoe kom je op Formentera?

Je komt er met de ferry, die aankomt in La Savina. La Savina ligt niet ver van de hoofdstad Sant Francesc Xavier. De Ibiza – Formentera veerdienst verbindt Ibiza met Formentera en wordt aangeboden door diverse veermaatschappijen. Met de grote veerboten (Balearia en Trapmapi) sta je al binnen 30 minuutjes op de kade van Formentera met de andere organisaties (oa Aquabus),  die tevens wat goedkoper zijn, doe je er iets langer over.  

 

Far de la Mola   

Het hoogste punt van het Formentera is te vinden in het oostelijke puntje van het eiland. Bovenop deze steile kliffen staat een vuurtoren en een gedenksteen van de Franse schrijver Jules Verne. Zijn boek ‘Hector Servadac’ waarin Formentera een grote rol speelde werd in 1877 gepubliceerd. Het echte hoogtepunt van deze locatie is echter het waanzinnige uitzicht.

 

Parque Ses Salines   

Het noorden van Formentera wordt voor een groot deel gevormd door het Parque Natural de Ses Salines. Het 13000 hectare tellende natuurgebied is een paradijs voor flamingo’s en pijlstormvogels die je kunt spotten tijdens een boottocht door het park.

Het natuurgebied staat echter vooral bekend om de zoutwinning die plaatsvindt in de zoutpannen van Formentera. Volgens velen zou hier de meeste heldere water ter wereld te vinden zijn vanwege het zeegras dat het water op een natuurlijke manier zuivert. Echt een aanrader om dit prachtige gebied te bewonderen!

 

Cova Foradada

De cova-foradada (de geperforeerde grot) ligt op een paar meter van de vuurtoren van Cap de Barbaria. Het is een grot die toegankelijk is via een “gat” in de grond. In feite is het een van de tientallen grotten die in Formentera bestaan, omdat het eiland door de samenstelling van het land een echte “kaas” is met grotten en ondergrondse galerijen. Via een klein gat in de grond bereik je de binnenkant van de grot waardoor je een ongelooflijk balkon bereikt naar de zee.

Playa de Llevante       

Playa Llevant ligt op vier kilometer van de haven van La Savina, het aankomstpunt voor onder andere veerboten vanaf Ibiza, en is van daaruit gemakkelijk te bereiken. Het strand is onderdeel van het natuurpark dat grote delen van de noordelijke punt van het eiland in beslag neemt. Voor de toegang tot het park wordt een vergoeding gevraagd. Een smalle houten loopbrug leidt vanaf de parkeerplaats naar het strand.

Ses Illetes   

Ontdek het Caribische gebied van Europa, het Curacao van het zuiden. De meest waanzinnig heldere en blauwe zee vind je op Formentera. En dat in combinatie met de witte bountystranden. Genieten!

Ses Illetes is het strand wat zich helemaal in het noorden bevindt en wat dus heel makkelijk te bereiken is als je met de veerboot vanaf Ibiza komt. Je komt er door vanaf de veerboot langs de zoutmijnen te rijden. Officieel behoort Ses Illetes ook tot het natuurreservaat Ses Salines – die tot in Ibiza doorloopt. Vaar een dagje naar Formentera en laat je verbazen door dit haast onwerkelijk mooie strand.

 

Cala Saona

Cala Saona ligt in het westen van Formentera en wordt gezien als een redelijk afgelegen, brede baai. Het heeft fijn zand, is omringd met rotsen en de waanzinnig heldere zee wordt langzaamaan diep. Dit zijn precies de gewenste ingrediënten voor gezinnetjes met kids.

Je komt er met de veerboot vanaf Ibiza, via de hoofdstad Sant Francisco richting het westen naar Cala Saona. Formentera is bij uitstek geschikt om lekker te scooteren, of sportiever nog: te fietsen.

 

San Francisco   

Dit is de hoofdstad van het eiland en het bestuurscentrum. In het midden staat een prachtige gerestaureerde kerk, gebouwd in de 18e eeuw. Vroeger was het dak uitgerust met kanonnen en de bewoners zochten dekking voor plunderende piraten binnen de dikke muren.

Tegenover de kerk staat het stadhuis en het hoofdpostkantoor. Het kerkplein is het centrale ontmoetingspunt van San Francisco en in de ochtend verkoopt de lokale bevolking hier hun goederen en geven het een prachtige sfeer. Bij het schilderachtige plein met cafés en de winkels en bars aan de voetgangersstraat kun je heerlijk genieten!

 

La Mola       

Als er een plaats in Formentera is waar de hippiesfeer vooral wordt bewoond, is het de hippiemarkt van La Mola, het ontmoetingspunt van de kunstenaars op het eiland; de markt biedt ons een tijdreis naar de jaren 60 en 70 toen alles vrede en vrijheid was.

Elke woensdag en zondag van mei tot oktober van 16:00 – 22:00 uur wordt El Pilar de la Mola omgetoverd tot een levendig artistiek en cultureel centrum, waar de kunstenaars en ontwerpers van Formentera elkaar ontmoeten om hun werken te laten zien, aan de zuidpunt van het eiland (met de beroemde La Mola Vuurtoren).